Regulations and Supplementary Regulations, ABF Summer Festival

by David Stevenson

D)  SYSTEMS AND PROTECTED PAIRS

Protected Pairs are defined in #5 and rules for not playing Red systems against them are outlined in #6.  However, the definition of which event is inconsistent [probably because it has changed over the years].  I believe that #5 should be altered to define what a Protected Pair is and when they can be Protected, and #6 should refer to #5.  Perhaps the following:

5.  A pair which is playing a GREEN system throughout certain events at the SF and which has both of its players below National Master or one player below Local Master may apply to the CTD to be a PROTECTED PAIR identified by a BROWN or ORANGE stickeron the front of its system card for the event.  The events which have PROTECTED PAIRS  are: 0-149 Teams and any match-pointed event except the Australian Open Pairs Final.

6.  RED systems are permitted in all events.  However, RED systems must not be played against PROTECTED PAIRS in events as defined in #5 above.  Pairs playing RED systems in such events  must ascertain before the start of each round whether their opponents are a PROTECTED PAIR.  If so, the pair playing the RED system must revert to a GREEN or BLUE system for that round.

F)  APPEALS

#1 contains two flaws.  First, the wording of the Law book ["Appeals for a Director's ruling ..."] has been retained yet people often find this confusing and do not realise it means "Requests for a Director's ruling ...".  It would be better worded this way.  Also, this regulation follows the Law book in putting this item under Appeals, again confusing people.  I suggest that the heading of F be altered to APPEALS AND RULINGS or some such.

Furthermore, the time-scale granted is a little strange.  The Law book sets the default at half an hour after the official score is posted, which is considered normal: the trouble with a time based on the scheduled time is that the event may run late, and a player may not get much time for consideration when it is not his fault.  I would suggest that F) and #1 are amended thus:

F)  APPEALS AND RULINGS 

1.  Requests for a Director's ruling or appeals against a Director's ruling must be made within 30 minutes of the official score being posted. Appeals should be notified to the Director who gave the ruling.

Furthermore, in #3, Appeals Committees give Procedural Penalties, not Disciplinary ones, which are concerned with swearing, refusal to act on a TD's instructions, and so on.  See also separate report headed "Appeals Committees, ABF Summer Festival".

G)  FOULED BOARDS

If a board has been played before then the result may not stand [Law 6D2].  Thus #4 is illegal.  I suggest that the words "in any tournament in Australia or has been reported in any magazine or newspaper article" be deleted.

H)  PROCEDURAL PENALTIES

#2, Slow Play, includes the words "are penalised unless the Director rules that some pair(s) be exempt".  This is an uneasy regulation, apparently taking discretion away from the Director then giving it back!  Perhaps a better wording would be "are usually penalised: the Director may use his discretion as to the blame attached to the pairs concerned".

I have no comments on the Supplementary Regulations.
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